Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
2
Άρθρα / Υπενθύμιση
« Last post by Dimitris on February 16, 2022, 02:46:14 pm »
Γεια σε όλα τα μέλη,

Μια υπενθύμιση,
Η ΙδεοΨυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) θεραπεύεται. Τα κύρια μέσα για την αντιμετώπισή της ειναι η ΓνωστικόΣυμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία (αντικαταθλιπτικά-σε βαριές περιπτώσεις και/ή αντιψυχωτικά)*. Ο θεραπευτής ΠΡΕΠΕΙ να έχει πρόσθετη εκπαίδευση και πιστοποίηση στη ΓΣΘ.

Επομένως, όταν ψάχνουμε ειδικό μελετάμε απο πριν το βιογραφικό (αν υπάρχει διαθέσιμο ον-λαιν) ή ρωτάμε για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει υπόβαθρο ΓΣΘ.Πάμε γερά!

*https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obsessive-compulsive-disorder/diagnosis-treatment/drc-20354438#:~:text=combination%20of%20these.-,Psychotherapy,for%20many%20people%20with%20OCD%20.
3
Ειδικά για το OCD / Updates
« Last post by Dimitris on February 03, 2022, 06:19:08 am »
Καλημέρα συμφορουμίτες/τισσες!

Πώς είστε? Πώς πάει η θεραπεία σας?

:)
4
Να θυμάσαι κάτι: Όπως ένας κατασκευαστής ξέρει καλά το μηχάνημα που έχει φτιάξει... με τον ίδιο τρόπο και ο θεός ξέρει καλά τι έχεις μέσα σου... η αμαρτία από τότε που αμάρτησε Ο Αδάμ και η Εύα είναι μέσα μας... οπότε το να υποσχεθείς πως δεν θα αμαρτησεις είναι κάτι εντελώς παράλογο... Είναι σαν να λες δεν θα ξανά ανασανω... Καλή δύναμη και καλή ανάρρωση... πρακτικό τιπ... όταν σου έρχεται μια ανεπιθύμητη σκέψη... κάνε τη γυάλινη εικόνα και σπάσε τη... χαλαρώνεις πολύ...
5


Πριν 2,5 περίπου χρόνια, είχα κάτι ψυχαναγκαστικές, ενοχλητικές, άκυρες, ανεξελγκτες σκέψεις ότι έκανα υπόσχεση και ότι ζήτησα τιμωρία εαν δεν αγοράσω κάτι από ένα μαγαζί πριν κλείσει.

Όταν έφτασα το μαγαζί ήταν κλείστο. Άρχισα να ανησυχώ ότι μπορεί να έσπασα υπόσχεση εξαιτιας των ενοχλητικών σκέψεων που είχα. Ήρεμησα τον εαυτό μου λέγωντας κάτι τύπου ότι θα το κάνω αύριο που θα είναι ανοιχτό.

Η υπόσχεση δεν μέτρησε επειδή ήταν άκυρες σκέψεις αλλά ανησυχώ ότι επειδή λειτούργησα ΣΑΝ να μέτρησε και επειδή από φόβο είπα στον εαυτό μου ότι θα πάω την επόμενη μέρα, μήπως δεν το είπα μονο στον εαυτό μου και το είπα στους Θεούς με αποτέλεσμα να θεώρησαν ότι εκείνη την στιγμή κάνω υπόσχεση. Δηλαδή, ενώ δεν μέτραγε η υπόσχεση επειδή ήταν ενοχλητικές σκέψεις, λόγω φόβου μπορεί να έκανα την υπόσχεση που δεν μέτρησε να μετρήσει.

Αγόρασα αυτό που έπρεπε/ήθελα πιθανότατα την επόμενη μέρα. αλλά, αν δεν ήταν την επόμενη?
6
Ειδικά για το OCD / Re: Aν καταράστηκα?
« Last post by recovered on January 18, 2021, 05:11:54 am »
Aδερφέ σε συμβουλεύω να μη γράφεις άλλα post. Θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις φαρμακευτική αγωγή με έναν ειδικό και ψυχοθεραπεία και μάλιστα άμεσα! Θα θεραπευτείς από όλο αυτό.
7
Ειδικά για το OCD / Aν καταράστηκα?
« Last post by Erudinam on January 17, 2021, 06:50:08 pm »
Αν βαριέστε να το διαβάζετε όλο μπορείτε να διαβάσετε την περίληψη στο τέλος.

Το καλοκαίρι του 2018, ήμουν μερικά μέτρα μακρύα από το σπίτι. Το ocd μου έλεγε να γυρίσω σπίτι για να πάρω στεγνές και καθαρές χαρτοπετσέτες γιατί αυτές που είχα είχαν λίγο καταστραφεί επειδή τις είχα βρέξει. Δεν ήθελα να κάνω την τελετουργία. Έτσι προσπάθησα να ζητήσω μια συγκεκριμένη κατάρα από τον Χριστιανικό Θεό σε περίπτωση που γυρνούσα σπίτι για να πάρω χαρτοπετσέτες. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τον φόβο της κατάρας για να εξαναγκάσω τον εαυτό μου να μην κάνει την τελετουργία καθώς, πίστευα ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να αγνοήσω τον ψυχαναγκασμό. Νομίζω, μέρες πριν από αυτό το περιστατικό, είχα πει στον Θεό πράματα τύπου οτι δεν θέλω να κάνω υποσχέσεις (δηλαδη συμφωνιες) και ότι τις κάνω για να αγνοήσω τον ψυχαναγκασμό μου και ότι μια υπόσχεση (συμφωνια) θα μετράει μόνο νομίζω, αν την εννοήσω και την επικυρώσω κάνοντας τον σταυρό 3 φορές. Τότε, προσπάθησα να κάνω την συμφωνια με τις χαρτοπετσέτες αλλά ο ψυχαναγκασμός ήξερε ότι ήταν ψεύτικη. Δεν με άφηνε ήσυχο. Έτσιμ παρόλου που δεν το ήθελα, προσπάθησα να εννοήσω την συμφωνία και να την επικυρώσω κάνοντας τον σταυρό 3 φορές αλλά νομίζω, σταμάτησα πριν ολοκληρωθεί ο τρίτος. Οπότε, ίσως, έκανα τον σταυρό μου 2 με 2.5 φορές και ξαφνικά, συνειδητοποίησα τον κίνδυνο με αυτό που πάω να κάνω και σταμάτησα. Αμέσως, ακύρωσα την συμφωνία και είπα στον Θεό ότι είναι λόγω του ψυχαναγκασμού. Αν δεν υπάρχει ο Χριστιανικός Θεός και δέχτηκαν την συμφωνία άλλοι Θεοί? Αν μέτρησε την στιγμή που πήγα να κάνω τον πρώτο σταυρό, άσχετα αν είχα πει για 3 και άσχετα που μάλλον, δεν ολοκληρώθηκε ο τρίτος?

Όταν προσπάθησα να κάνω την συμφωνία, νομίζω, δεν ξεκαθάρισα αν μετράει μόνο για εκείνη την στιγμή ή για πάντα. Θυμάμαι όμως, ότι την ώρα που την έκανα, προκειμένου να μην κάνω κάποιο λάθος, εικονοποίησα την πράξη η οποία θα προκαλούσε την συγκεκριμένη κατάρα. Δηλαδή, εικονοποίησα στο μυαλό μου, μια συγκεκριμένη διαδρομή επιστροφής στο σπίτι από το σημείο στο οποίο βρισκόμουν εκείνη την στιγμή και νομίζω, συγκεκριμένες χαρτοπετσέτες από το μαρκετ που τύγχαινε να έχω στην κουζίνα. Νομίζω, εικονοποίησα την πράξη όχι για να την κάνω να μετράει μόνο για εκείνη την στιγμή, αλλά για να μην κάνω κάποιο λάθος με τις λέξεις. Υπάρχει περίπτωση οι λέξεις μου να ήταν:

"Αν γυρίσω σπίτι για να πάρω χαρτοπετσέτες...." (μια συγκεκριμένη κατάρα ζητήθηκε στο τέλος της πρότασης)1 χρόνο μέτα, από αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2019, εμενα στο καινούργιο σπίτι στο οποίο έμενα για σχεδόν ένα χρόνοτότε, και το οποίο βρισκόταν σε άλλη περιοχή από το σπίτι που έμενα όταν προσπάθησα να κάνω την συμφωνία, και ήμουν μερικά μέτρα έξω από αυτό. Το ocd μου έλεγε να γυρίσω σπίτι για να πάρω τις σακούλες σκουπιδιών να τις πετάξω έξω. Έτσι, λοιπόν, γύρισα σπίτι για να πάρω τις σακούλες σκουπιδιών. Τελικά, λόγω ψυχαναγκασμού, όταν μπηκα στην κουζίνα, αναγκάστηκα να μαζέψω σχέδον ότι ήταν για πέταμα από το σπίτι. Μπορεί σε αυτά που ήταν για πέταμα να ήταν και καμια χαρτοπετσέτα από delivery. Άρα υπάρχει περίπτωση να έπιασα χαρτοπετσέτα και να την έβαλα στην σακούλα σκουπιδιών που σκόπευα να πάρω μαζί μου για να τις πετάξω έξω, χωρίς να έχω συνείδηση του τι κάνω. Πέταξα τις σακούλες αλλά άρχισα να ανησυχώ. Αν μέτρησε σαν να γύρισα σπίτι για να πάρω χαρτοπετσέτες, σε περίπτωση που υπήρχε κάποια χαρτοπετσέτα ανάμεσα στα σκουπίδια που έβαζα στις σακούλες?


Πιστεύετε ότι η συμφωνία, αν μέτρησε, μέτρησε μόνο για εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή που προσπάθησα να την κάνω και για εκείνο το συγκεκριμένο σπίτι και για εκείνες τις συγκεκριμένες χαρτοπετσέτες ή για πάντα και για όλα τα σπίτια κλπ? Όταν γυρνούσα για τα σκουπίδια, νoμίζω, ανησύχησα λίγο ότι κάτι δεν είναι σωστό αλλά το αγνόησα. Μάλλον στο μυαλό μου θεωρούσα ότι τα σκουπίδια είναι σκουπίδια. Ανησυχώ ότι οι Θεοί μπορεί να μην νοιάστηκαν ούτε για την αρρώστεια που έχω, ούτε για την εικονοποιήση της συμφωνίας,(που φανταστηκα συγκεκριμενα την πράξη αλλα χωρις να έχω σκοπο να ειμαι συγκεκριμενος) ούτε για το ότι στην ουσία προσπαθούσα να εξαναγκάσω τον εαυτό μου να μην κάνει την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ τελετουργία που μου λεγε ο ψυχαναγκασμός να κάνω εκείνη την στιγμή, ουτε το ότι νομίζω, δεν έκανα τον σταυρό 3 φορές και ούτε ότι στην ουσία, την ακύρωσα. Αν και μόνο που με είδαν να μπαίνω σπίτι (σε αυτο που μετακόμισα) για να πάρω τις σακούλες σκουπιδιών και που αμέσως, με είδαν να πιάνω χαρτοπετσέτα (χωρις να το καταλαβω) και να την βάζω στην σακούλα με τα σκουπίδια που σκόπευα να πάρω για να την πετάξω, θεώρησαν ότι η κατάρα που είχα ζητήσει έπρεπε να συμβεί?

Και αυτό που κάνει την υπόθεση πιο ανησυχητικη είναι ότι στην περίπτωση με την χαρτοπετσέτα ο ψυχαναγκασμός μου έλεγε να γυρίσω σπίτι για να πάρω χαρτοπετσέτες ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο ψυχαναγκασμός μου έλεγε γύρνα σπίτι για να πάρεις να πετάξεις τις σακούλες σκουπιδιών. Και αν γυρνώντας στο σπίτι για πάρω τις σακούλες σκουπίδιων και επείτα, μαζεύοντας καί άλλα σκουπίδια εκτος σακούλας που ήταν για πέταμα, έπιασα και μια χαρτοπετσέτα την οποία την έβαλα στη σακούλα? Αν έμμεσα μέτρησε σαν να γύρισα σπίτι για χαρτοπετσέτες, άσχετα που είχα και άλλα σκουπίδια μαζί?

tldr: Μπορεί να έκανα συμφωνία με τους Θεούς να με καταραστούν σε περίπτωση που γυρνούσα σπίτι για να πάρω χαρτοπετσέτες και 1 χρόνο μετά, γύρισα σπίτι για να πάρω τις σακούλες σκουπιδιών και μαζί με αυτό, μάζεψα και άλλα σκουπίδια εκτος σακούλας που ήταν για πέταμα και ίσως ανάμεσα σε αυτά να ήταν και χαρτοπετσέτες. Ανησυχω μήπως έσπασα την συμφωνία έμμεσα.
8
Noμίζω ότι πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό!
9
 έχω πρόβλημα τα τα τελευταία 2.5 χρόνια με το να φοβάμαι μήπως σπάσω, βιαστικές υπόσχεσεις στον Θεό/Θεούς οτι δεν θα κάνω την πράξη μιας ψυχαναγκαστικής τελετουργίας επειδή παλιά, ζητούσα τιμωρία σε περίπτωση που έσπαγα την υπόσχεση ωστε να χρησιμοποιήσω τον φόβο/απειλή της τιμωρίας για να εξαναγκάσω τον εαυτό μου να μην κάνει τις κουραστικές, ψυχαναγκαστικές τελετουργίες. Πχ είχα ψυχαναγκασμό να ελέγχω συνέχεια τον θερμοσίφωνα? Ε, έκανα υπόσχεση να μην τον ελέγχω ψυχαναγκαστικά. Δηλαδή, χαζές αθώες υποσχέσεις.Έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να ζω ελεύθερος και να  αγχώνομαι ότι μπορεί να τις σπάσω κατα λάθος ή οτι θα σπάσω υπόσχεση την οποία δεν θυμάμαι. Πολύ ανησυχία και άγχος τα τελευταία 2.5 χρόνια σε σημείο που να έχω καταθλιψη και ψυχοσωματικά. Έβρισκα τρόπο να ηρεμώ τον εαυτό μου, λέγοντας πράματα τύπο " Είμαι άρρωστος και αυτές οι υπόσχεσεις δεν μετράνε. Δεν τιμωρήθηκα γιατί είναι αθώες υποσχέσεις"

 

 Χθες, ήθελα να κατεβάσω ένα επεισόδιο από ένα site. Άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί στο παρελθόν να είχα κάνει υπόσχεση και να ζήτησα τιμωρία και ότι δεν έπρεπε να κατεβάσω από το συγκεκριμένο. Ήμουν ήδη αγχωμένος και το ocd μου έλεγε να το κλεισω και να μην κατεβάσω. Ετσι και αλλίως δεν ήθελα να το κατεβάσω, απλά εψαχνα κάτι να περάσω την ώρα μου. μια ματια ετσι σε μερικες σκηνες φαση. Ήμουν ετοιμος να το κλείσω αλλά σκέφτηκα ότι αν το κλείσω θα είναι σαν να χάνω την μάχη με το ocd και ότι ίσως νιώσω χειρότερα αν το υπακούσω. Έτσι, απλά το αγνόησα και προσπάθησα να κατεβάσω αλλά τελικά, δεν λειτούργησε το download. Μετά από αυτό  άρχισα να αγχώνομαι.

 

Σκέφτηκα ότι ίσως οΙ Θεοί να μην έδειξαν την ίδια κατανόηση που έδειξαν όταν έσπαγα αθώες υπόσχεσεις, γιατί η συγκεκριμένη υπόσχεση (αν οντως την εκανα) είχε να κάνει με το ότι δεν θα κατεβάσω από το συγκεκριμένο site που κατα κάποιο τρόπο, ίσως, έχει να κάνει με κάτι παράνομο άρα αμαρτία. Οπότε, αν ανησυχούσα πολύ για αθώες υπόσχεσεις, τώρα αγχώνομαι για σπάσιμο υπόσχεσης που καταλήγει σε αμαρτία. Οπότε ανησυχώ μήπως οι Θέοι δέχτηκαν την συγκεκριμένη υπόσχεση μονο και μόνο επειδή μοιάζει πιο νορμαλ απο τις άλλες. Ανησυχώ μήπως υπάρχει κάποιος άγραφος κανόνας που να λέει ότι όποιος κάνει υπόσχεση σχετικά με το να μην αμαρτύσει και ζήτησει τιμωρία, θα τιμωρήθει. Στεναχωριέμαμι και νευριάζω με τον εαυτό μου επειδή σκέφτηκα να μην πατήσω να κατεβάσω αλλά σκέφτηκα ότι θα χάσω το round με το ocd μου και μιας και σκέφτηκα ότι οι ψυχαναγκαστικές υπόσχεσεις δεν μετράνε, βιαστικά πάτησα να κατεβάσω. Ευτυχώς, δεν κατέβασε (μαλλον ειχε προβλημα το site). Πάλι αγχώνομαι ότι και μονο που πάτησα να κατέβει ήταν αρκετό για να κάνω κάτι λάθος.

 

 Δεν θυμάμαι να έκανα τέτοια υπόσχεση αλλά αν σκεφτώ ότι υπάρχει πιθανότητα να έκανα μία τέτοια υπόσχεση θα ήταν ένα τρομακτικό σενάριο. Εδώ ανησυχούσα για τις αθώες? αν το υποθετικό σενάριο είναι αληθινό, τότε θα πρέπει να ανησυχήσω περισσότερο για μια υπόσχεση που μοιάζει πιο νορμαλ και οδηγεί σε αμαρτία. Σπασμένη υπόσχεση που οδηγεί σε αμαρτία με κάνουν να στεναχωριέμαι παραπανω. Το θέμα είναι ότι ξέρω ότι ακόμη και αν έκανα μια τέτοια υπόσχεση, ξέρω ότι είναι ψυχαναγκαστική δηλαδή δεν ήθελα να την κάνω. Είναι όμως, αρκετό αυτό για τους Θεούς για να θεωρήσουν την υπόσχεση ότι δεν μετράει? Τόσες φορές έχω πεί ότι ΟΛΕΣ οι υποσχέσεις είναι ψυχαναγκαστικές και εμφανίζονται λόγω πίεσης/άγχους. Απλά ανησυχώ ότι επειδή εμπλέκεται η αμαρτία σε αυτην την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ υπόσχεση. μήπως έκανα κάποιο μέγαλο λάθος που προσπάθησα να κατεβάσω από το συγκεκριμένο site (ασχετα που τελικα δεν κατεβασε)

 

 Ο λόγος που άγχωνομαι είναι γιατί ανησυχώ για μια συγκεκριμένη τιμωρία, η οποία είναι αόρατη. Θα νομίσετε ότι τρολάρω αλλά φοβάμαι οτι στην συγκεκριμένη υπόσχεση ( αν και ειναι πολυ απιθανο) μπορεί να ζήτησα να γίνω πιο άσχημος αλλά να μην μπορώ να δω την ασχήμια ενώ όλοι οι άλλοι θα την βλέπουν! Θα σας πω ίσως ένα παρόμοι παράδειγμα. Φανταστείτε κάποιον να ζητάει ως τιμωρία να γινει φαλακρος αλλα να μην μπορεί να το δει σε περίπτωση που κατεβάσει από το ένα συγκεκριμενο site. κατεβάζει γιατί νομίζει ότι ολα αυτα τα ψυχαναγκαστικα δεν μετρανε. Ανησυχεί οτι μπορεί να έγινε φαλακρός, όταν βλέπει τον εαυτό του στον καθρεφτη βλέπει ότι τα μαλλιά του είναι ίδια οπως πάντα αλλά οι άλλο βλέπου ότι είναι φαλακρός. Μόνο αυτός δεν μπορεί να το δεί.

 

 Πιστεύετε ότι αν κάποιος έκανε μια τέτοια υπόσχεση και ζητούσε αυτην την τιμωρία, είτε είναι ocd είτε όχι, θα τιμωρούνταν με αυτό που ζήτησε?
10
Ειδικά για το OCD / Re: ocd και εγκυμοσύνη
« Last post by recovered on December 20, 2020, 05:52:58 pm »
Ρώτησα μια κοπέλα που έχει ελαφρύ ocd και είναι στο χώρο αλλά μου είπε κι αυτή το ίδιο, δηλαδή αρμόδιος είναι ο ψυχίατρος ή ο νευρολόγος.

Γνωρίζω ότι μερικά από αυτά πρέπει να αναπροσαρμόζονται, ειδικά τα αντιψυχωτικά λόγο κινδύνου τερατογένεσης.
Pages: [1] 2 3 ... 10