Author Topic: ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ διαβάστε το!!  (Read 6346 times)

Offline recovered

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 210
Επειδή θεωρώ ΚΑΙ αυτό το topic εξόχως σημαντικό, έστειλα ανώνυμη ειδοποίηση και για αυτό. Το κλείδωσα για πολλούς λόγους, απαντήστε αλλού αν θέλετε παιδιά...


Παίδες χαίρομαι ιδιαίτερα που το forum μας έχει αυτή τη μικρή έστω ανταπόκριση. Καθώς λαμβάνω αρκετά email και π.μ. θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε κάποια θέματα:

- Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή χρειάζεται χρόνο για να θεραπευτεί, δεν περνάει σε 1 μήνα και μπορεί να κάνει και 2-3 χρόνια!

- Το χειρότερο με όλες αυτές τις ασθένειες είναι η παθητικότητα και ο ύπνος. Ο πολύς ύπνος γιγαντώνει το πρόβλημα.

- Δεν παίρνουμε φάρμακα από μόνοι μας! Πρώτον, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεύτερον δεν είναι Depon, αργούν να δράσουν. Είναι έγκλημα που πολλά από αυτά δίνονται χωρίς συνταγή. Εκτός του ότι χρειάζονται χρόνο για μας πιάσουν, δεν κάνουν θαύματα αλλά είναι σημαντικά και πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο ιατρό και τη σωστή αγωγή. Εδώ απλά υπομονή...
   Μπορεί να μην λύνουν το πρόβλημα 100% αλλά κόβουν τα συμπτώματα γι' αυτό είναι τόσο σημαντικά! Μην περάσουμε λοιπόν στον αντίποδα όπως κάνουν πολλοί και τα πετάνε στα σκουπίδια μετά από 1-2 μήνες γιατί τότε αρχίζουν τη δράση τους (για πολλούς λόγους) όπου θα δείτε μεγάλη αλλαγή! Μόνο όμως σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία θα απαλλαγείτε από το πρόβλημα οριστικά.

- Πάμε και σε ψυχίατρο και σε ψυχολόγο! Αν δε μας κάνουν, τους αλλάζουμε, όχι αμέσως βέβαια γιατί το μόνο εύκολο είναι να τα ρίξουμε στους ειδικούς.
   Αν δεν κάνουν οι ήδη υπάρχοντες συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε ψυχολόγο μέχρι να μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Όταν λέω εμπιστοσύνη όχι ότι θα πει στον κόσμο τα εσώψυχά μας γιατί αυτό απαγορεύεται χωρίς τη δική μας έγκριση λόγω απορρήτου, αλλά θα δείξει υψηλή κατάρτιση κι ενδιαφέρον. Τον παν βασικά είναι να κάνει τη σωστή διάγνωση όχι μόνο στο OCD αλλά και σε παράπλευρα προβλήματα μέχρι να ξεκινήσει η θεραπεία. Μετά βλέπουμε... Τα παράπλευρα προβλήματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά διότι μπορεί έτσι ή αλλιώς να ενισχύουν ή να διαφοροποιούν την πάθηση και κάθε ασθενής είναι μοναδικός.
   Το να βρούμε σωστό ειδικό είναι δαπανηρό και χρονοβόρο αλλά είναι η μόνη λύση. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική με τον ειδικό μας αλλά αυτό όμως μπορεί να αργήσει λιγάκι. Συχνά δε φταίει ο ψυχολόγος αλλά εμείς που ντρεπόμαστε να του τα πούμε όλα. Αυτό ο καθένας το ξέρει καλύτερα. Επίσης, ο ψυχολόγος είναι ο προπονητής, θα δείξει το δρόμο δε θα κάνει εκείνος τον αγώνα, αυτό οφείλουμε να το κάνουμε εμείς με πόνο, δε λύνεται ως δια μαγείας αυτή η πάθηση οπότε δεν το βάζουμε κάτω με 2-3-5 συνεδρίες, θέλει χρόνια βασικά και ΔΕΝ τεμπελιάζουμε!!!

- Διαβάζουμε κανά βιβλίο αυτοβοήθειας...

- Κάνουμε άσκηση, κυρίως αερόβια όπως τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι...

- Γνωριστείτε μεταξύ σας, τι σας εμποδίζει να ανταλλάξετε κινητά και να πιείτε έναν καφέ; Απλά όμως δε σημαίνει ότι επειδή κάτι έπιασε σε κάποιον θα πιάσει και σε κάποιον άλλον.


Πολλά μέλη μέσα στην απελπισία τους αρέσκονται στο να διαβάζουν 1-2 post από εδώ και να απογοητεύονται. Το ξαναλέω, ρίξτε μια ματιά στο μικρό μας forum και θα βρείτε μια βοήθεια.

Αυτά είχα να πω παιδιά. Συγγνώμη κιόλας αλλά είναι στο χέρι σας να αλλάξετε τη ζωή σας. Όλοι έχουν το δικαίωμα να πέσουν κάτω. Οι ηττημένοι μένουν στο έδαφος, οι νικητές σηκώνονται και συνεχίζουν. Ίσως να μην είναι παρήγορο αλλά υπάρχουν άτομα με ΙΨΔ που τα έχω γνωρίσει και είναι στα όρια της απελπισίας! Δε φτάνει που έχουν αυτή τη διαβολεμένη νόσο, έχουν και άλλα σοβαρά σωματικά προβλήματα. Μια κοπέλα τις προάλλες υπέφερε από ocd, κατάθλιψη, ήταν 1,5 μέτρο στο ύψος και είχε παρά φύσιν έδρα (δηλαδή τα έκανε σε σακουλάκι που προσαρμόζονταν στο έντερο). Προβλήματα, φτωχιά, κοινωνική ζωή μηδέν, προσωπική ζωή μηδέν, διάθεση μηδέν, hobby μηδέν και πέρναγε όλη τη μέρα της στο pc γιατί ήταν και άνεργη. Για λοιπόν δείτε το ζεστά, έχετε ΟΛΟΙ αναφαίρετο δικαίωμα σε μια καλή και ποιοτική ζωή!

ΚΟΥΡΑΓΙΟ!!
« Last Edit: July 12, 2017, 09:47:58 pm by recovered »

Share on Facebook Share on Twitter


Offline pure/o/as

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
παιδια συμφωνω και εγω με τα προηγουμενα.αυτές είναι οι διαθεσιμες λυσεις που υπαρχουν....

Offline recovered

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 210
    Σήμερα για το καλό όλων θα πρέπει να τα "χώσω"! Αυτό δεν πάει σε κάποιον/κάποια προσωπικά αλλά...

    Ας τα πάρουμε από την αρχή. Καθημερινά δέχομαι emails ή π.μ. από διάφορους. Αυτό που με στενοχωρεί και στη συνέχεια με εκνευρίζει και το βλέπω και στα posts είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μελών έχει καταθέσει τα όπλα για να μην πω τίποτα χειρότερο. Ή βασικά δε θέλει να σωθεί και έχει μείνει μόνο στο να κλαίγεται. Με συγχωρείτε αλλά έτσι είναι! Καταλαβαίνω τις δυσκολίες αλλά σας μιλάει ένας άνθρωπος που είχε σχετικά βαριά περίπτωση ocd και έχει αναρρώσει πλήρως. Ας δούμε λοιπόν μερικά σφάλματα που ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εκλείψουν:

    - Κάνουμε έναν κόπο και διαβάζουμε το forum!! Δεν είναι και τεράστιο και έχει πέσει πολύ δουλειά για να υπάρχει ένα άρτιο αποτέλεσμα. 
      Μετά ας πούμε τη γνώμη μας και πάντα στη σωστή ενότητα.

    - Δεν προτείνουμε ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο γιατί δεν είμαστε γιατροί και δεν προτείνουμε ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ αν δεν το έχουμε διαβάσει πρώτα   
       εμείς οι ίδιοι. Επίσης, είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις μπούρδες που μπορεί να διαβάσουμε στο internet...

    - Είναι καλό ότι πολλοί θέλουν να βοηθήσουν αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουν συνέλθει 200% για να το κάνουν.

    - Δε γράφουμε ότι νομίζουμε ότι ισχύει! Καλή η άποψη και δε θέλουμε νεκρό forum αλλά εδώ μέσα πρέπει να υπάρχουν λίγα και   
      περιεκτικά post για να μπαίνει κάποιος που έχει πρόβλημα και να βγάζει άκρη εύκολα και γρήγορα.

    - Παίρνουμε τα φάρμακα!! Ξέρω περιπτώσεις που κόβουν τα φάρμακα ή τα αλλάζουν μόνοι τους όποτε τους καπνίσει και μετά λένε ότι 
       δεν γίνεται τίποτα... Ε μετά τι να τους πω! Και το αλκοόλ κομμένο όσο είμαστε στη θεραπεία!

    - Αυτά που έχω γράψει και παραπάνω τα ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ και τα ΚΑΝΟΥΜΕ! Δεν περνάει από μόνο του εκτός κι αν υπάρχουν μερικοί που ανήκουν σε κάποιες αιρέσεις που πιστεύουν ότι το σώμα έχει την ικανότητα της αυτοΐασης και δεν πηγαίνουν ποτέ στον γιατρό! Οk, πρόβλημά τους.
       Μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η νοσοκομειακή υποστήριξη αν η κατάσταση ξεφύγει. Δεν διστάζουμε λεπτό αν νιώθουμε ότι πάμε να υπερβούμε τα όριά μας! Κανένας μίζερος ξερόλας νεοέλληνας δεν έχει το δικαίωμα να σε κρίνει επειδή ζήτησες ψυχιατρική υποστήριξη και φυσικά, αυτός και όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι κριτήριο για την ευτυχία σου. Και για να το πάω ένα βήμα παραπέρα, δεν υπάρχει κανείς που να μην αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Άλλος παίρνει φάρμακα μόνος του, άλλος βρίσκει ένα hobby για να εκτονωθεί, άλλος το ρίχνει στο ποτό, άλλος πέφτει στα ναρκωτικά, άλλος στο τζόγο και γενικά σε πολλές αυτοκαταστροφικές συνήθειες. Το να πας να φροντίσεις τον εαυτό σου σε κάποιον γιατρό είναι όχι μόνον προς τιμήν σου αλλά είναι και το πιο προφανές, λογικό και σωστό!!


    Τέλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη νόσο αυτή είναι ότι δε μας καταλαβαίνει κανείς αν δεν την έχει περάσει οπότε η βοήθεια ΠΡΟΣ φίλους & συγγενείς αλλά και η βοήθεια ΑΠΟ φίλους & συγγενείς, συχνά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα! Eννοείται ότι θα ζητήσετε βοήθεια από την οικογένειά σας αλλά η βοήθεια αυτή κινδυνεύει να γίνει μεγάλη πίεση αν δουν π.χ. ότι δε συνέρχεστε εύκολα. Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι ίωση για να περάσει με μια αντιβίωση σε 2-3 μέρες!!
« Last Edit: April 21, 2015, 05:12:32 am by recovered »

Offline anti-ocd

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Γεια σας παιδια το παρακατω κειμενο αφορα τις ανεπιθυμητες σκεψεις, εχει ξαναγινει αναφορα σ αυτο το θεμα αλλα θελω να το ενισχυσω διοτι ειναι μειζον παρακαλω διαβαστε το η μεταφραστε το αξιζει! Η ερευνα ειναι επισημη και εχει γινει απο επιστημονες για την κατανοηση της διαταραχης

 Many people experience the type of bad or unwanted thoughts that people with more troubling intrusive thoughts have, but most people can dismiss these thoughts.[1] For most people, intrusive thoughts are a "fleeting annoyance."[5] Psychologist Stanley Rachman presented a questionnaire to healthy college students and found that virtually all said they had these thoughts from time to time, including thoughts of sexual violence, sexual punishment, "unnatural" sex acts, painful sexual practices, blasphemous or obscene images, thoughts of harming elderly people or someone close to them, violence against animals or towards children, and impulsive or abusive outbursts or utterances.[6] Such bad thoughts are universal among humans, and have "almost certainly always been a part of the human condition"


Προσθεσα ενα μικρο κομματι για να διαβαστει ομως υπαρχουν πολυ περισσοτερα εξισου σημαντικα στο παρακατω λινκ της ενοτητας 'Intrusive Thoughts'

https://en.wikipedia.org/wiki/Intrusive_thought#cite_note-BaerRachman-6

Offline recovered

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 210
Μερικές υποσημειώσεις:

α) έχω ξαναπεί ότι για να καταλάβει κάποιος αν οι ιδεοληψίες του είναι αληθινές ή όχι μπορεί να κάνει το παρακάτω test. Βαθιά μέσα του ξέρει κάποιος αν επιθυμεί ή όχι τις ιδέες αυτές. Αυτό το test στα πρώτα στάδια της νόσου είναι τρομακτικό αλλά αν υπάρχει έστω και 1% αμφιβολία του αν θέλετε ή όχι την ιδεοληψία, τότε είσαστε σε καλό δρόμο. Δεν την θέλετε.
Φυσικά χρειάζεται και η γνώμη ενός ειδικού.

β) η ψυχοθεραπεία είναι ίσως το σημαντικότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας! Απλά είναι όμως ευθύνη, θα πρέπει να αποδεχθείτε πρώτα τον εαυτό σας για να τον βελτιώσετε!
« Last Edit: June 27, 2017, 04:13:15 pm by recovered »